Sivut

maanantai 20. helmikuuta 2012

YK:n päivä 24.10.

Vuosituhattavoitteet-päivänavaus (alakoulu-yläkoulu)(YK-liitto)

Jos voisit toivoa kahdeksaa asiaa, joiden avulla voisit tehdä maailmasta paremman paikan, niin mitä toivoisit?

Toivomuslistaa laatiessasi yritä unohtaa, että sinun tekisi ehkä juuri nyt mieli mennä uimaan vesipuistoon, ostoksille karkkikauppaan tai pelaamaan uutta pleikkaria kotisohvalle. Noista asioista saattaisi tulla sinulle itsellesi hetkeksi hyvä mieli, mutta ilman niitäkin pärjäät vallan mainiosti. Mieti sen sijaan, mitä tarvittaisiin, jotta kaikilla maailman ihmisillä olisi mahdollisuus hyvään elämään.

Ihminen tarvitsee tiettyjä asioita jo pelkästään selviytyäkseen. Pieni lapsi esimerkiksi tarvitsee terveellistä ruokaa, turvallisen kodin ja huolehtivan aikuisen. Näiden perustarpeiden lisäksi monet muut asiat ovat tärkeitä, jotta voimme elää hyvää elämää. Ilman koulua emme esimerkiksi oppisi lukemaan tai laskemaan, emmekä pystyisi isona tekemään töitä. Töitä taas tarvitsemme aikuisena elättääksemme itsemme ja perheemme. Jos sairastumme, tarvitsemme lääkkeitä ja hoitoa.

Jos siis voisit toivoa kahdeksaa asiaa, ihan mitä tahansa, niin mitä toivoisit?

Maailman eri valtiot ovat pohtineet samaa kysymystä ja koonneet yhdessä listan kahdeksasta asiasta, joiden avulla voisimme auttaa maailmaa ja kaikkia maailman ihmisiä saamaan paremman elämän. Näitä kahdeksaa asiaa kutsutaan vuosituhattavoitteiksi.

Vuosituhattavoitteet tähtäävät muun muassa siihen, että kaikki maailman lapset pääsisivät kouluun. Meille Suomessa asuville koulunkäynti on itsestään selvää, mutta maailmassa on paljon lapsia, jotka eivät pääse kouluun, vaikka haluaisivatkin. Perheellä ei välttämättä ole tarpeeksi rahaa lähettää lapsia kouluun, ja monet vanhemmat joutuvat pitämään lapsensa päivisin kotona tekemässä koti- tai maataloustöitä. Koulumatkat voivat olla pitkiä ja vaarallisia, ja lapset joutuvat usein kulkemaan kouluun jalan.

Vuosituhattavoitteissa pyritään myös vaikuttamaan sukupuolten väliseen tasa-arvoon, sillä kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, eikä ketään saa syrjiä sukupuolen, kuten ei myöskään ihonvärin, uskonnon tai muun vastaavan seikan takia. Oletko sinä joskus jäänyt sivuun jostain kivasta leikistä tai pelistä? Se ei varmaankaan tuntunut mukavalta. On tärkeää ottaa kaikki mukaan ja kohdella kaikkia yhtä hyvin.

Vuosituhattavoitteissa puututaan koulutuksen ja tasa-arvon lisäksi myös moniin muihin tärkeisiin asioihin, kuten köyhyyden vähentämiseen, terveyden edistämiseen, ympäristön suojelemiseen sekä yhteistyön lisäämiseen. Kaikkien maailman ihmisten yhteistyö on avain vuosituhattavoitteiden saavuttamiseen. Pienillä teoillakin voi vaikuttaa. Esimerkiksi ympäristö voi paremmin, kun emme heitä roskia luontoon.

Pidetään yhdessä yllä unelmaa paremmasta maailmasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti