Sivut

maanantai 20. helmikuuta 2012

Kulttuurileikki - Cultionary

Mikä on sinun mielikuvasi jostakin henkilöstä, joka on kotoisin toisesta maasta? Kuinka sinä siirrät sen piirustukseen? Jos sinä pidät piirtämisleikistä “pictionary”, niin sinä pidät kulttuurileikistä.

Käsiteltävät aiheet
• Mielikuvat, pelkistäminen ja ennakkoluulot

Tavoitteet
• Työstää ja tutkia meidän pelkistämisen tarvettamme ja ennakkoluulojamme toisista ihmisistä
• Työstää mielikuvia, joita meillä on vähemmistöryhmistä
• Ymmärtää, kuinka pelkistämisen mekanismi toimii
• Lisätä luovuutta ja spontaania ajattelutapaa ryhmässä

Kesto

• 45 minuuttia - 2 tuntia (riippuen ryhmän koosta)

Valmistelut
• Osanottajille lista piirrettävistä asioista
• Muistiinpanolehtiö ja kynä tulosten kirjaamista varten
• Paperiarkit ja kynät (noin A4 kokoa) ryhmän piirustuksia varten
• Tarrateippiä tai nuppineuloja piirustuksia varten

Ryhmän koko
• mikä tahansa

Ohjeet
• Pyydä osanottajia muodostamaan kolmen tai neljän henkilön joukkueita
• Pyydä joukkueita ottamaan mukaansa paperiarkkeja ja kynä ja etsimään paikka, jossa he voivat istua hieman toisistaan erillään
• Kutsu joka ryhmästä yksi henkilö ja anna heille sana piirrettäväksi
• Käske heidän palata ryhmiensä luo ja alkaa piirtää sanaa samalla kun toiset ryhmän jäsenet yrittävät arvata mikä se on. He saavat piirtää vain mielikuvia, lukuja ja sanoja ei käytetä. Puhuminen on kiellettyä paitsi oikean vastauksen vahvistaminen
• Muu joukkue saa vain sanoa arvauksiaan, he eivät saa kysyä kysymyksiä
• Kun sana on arvattu oikein, pyydä joukkuetta huutamaan se
• Pane tulos ylös muistiinpanolehtiöön
• Jokaisen kierroksen jälkeen pyydä piirtäjää kirjoittamaan kuvaan – joko valmiin tai keskeneräisen – mikä se sana oli
• Nyt pyydä joukkueita valitsemaan toinen jäsen piirtäjäksi. Varmistaudu siitä, että jokainen saa tilaisuuden piirtää ainakin kerran
• Lopussa pyydä ryhmiä ripustamaan kuvat näkyviin niin, että erilaisia tulkintoja kuvia sanoista voidaan vertailla ja niistä voidaan keskustella

Raportointi ja arviointi
Tee tämä pienissä ryhmissä (ne voivat olla samat joukkueet)
• Pyydä osanottajia sanomaan, oliko leikki vaikea ja miksi. Sitten pyydä ihmisiä katsomaan seinällä olevia piirustuksia ja vertailemaan erilaisia kuvia ja tapoja, joilla ihmiset tulkitsivat samoja sanoja
• Pyydä heitä sanomaan, vastaavatko, vaiko ei mielikuvat todellisuutta, ja pyydä osanottajia sanomaan, miksi he valitsivat tietyt mielikuvat
• Kysy sitten edelleen, mistä me saamme meidän mielikuvamme, ovatko ne kielteisiä vai myönteisiä, ja mitä vaikutuksia niillä saattaa olla suhtautumiseemme kyseessä oleviin ihmisiin

Vinkkejä ohjaajalle
Jos sinulla on pieni ryhmä, kulttuurileikkiä voidaan leikkiä yhdessä ryhmässä; pyydä jotakin henkilöä piirtämään ensimmäisellä kierroksella, se joka arvaa, piirtää seuraavalla kierroksella.

Valmistaudu siihen, että ihmiset, jotka pitävät itseään huonoina piirtäjinä, voivat pitää tätä leikkiä itselleen vaikeana. Rohkaise heitä sanomalla, että et hae taideteoksia ja rohkaise jokaista yrittämään piirtäjän roolissa.

Tämä leikki todennäköisesti tuo esiin kaikkein välittömimmät ja pelkistetyimmät mielikuvat, jotka meillä on toisista ihmisistä mukaan lukien ulkomaalaiset ja vähemmistöt.

Se on hyvin luova ja hauska. Kuitenkin on tärkeää, että leikki ei pysähdy piirustuksiin vaan, että ryhmä pohtii pelkistämisen vaaroja, erityisesti mistä me saamme mielikuvamme.

Jokainen tarvitsee esikuvia pelkistämistä kyetäkseen suhtautumaan ympäristöönsä ja siinä oleviin ihmisiin. Kaikilla meillä on ja ylläpidämme pelkistämiskuvioita, tämä ei ole vain ilmeistä vaan myöskin välttämätöntä. Sen takia kaikenlaista arvostelua niistä pelkistämismalleista, joita osanottajilla on, pitäisi välttää. Mihin arvioinnin ja keskustelun tulisi tähdätä on se, että me olemme tietoisia olemassaolevista pelkistämistarpeista, mielikuvilla ja olettamuksilla on hyvin vähän tekemistä todellisuuden kanssa. Olemalla tietoinen pelkistämisestä ja vaaroista, joita syntyy, jos luottaa pelkistämiskuvioihin, on paras tapa estää ennakkoluuloja, jotka johtavat syrjintään.

On mielenkiintoista huomata, että meillä ei tavallisesti ole pelkistettyä mielikuvaa ihmisistä, joiden kanssa meillä on vain vähän yhteydenpitoa. Esimerkiksi, mietipä omaa käsitystäsi jostakin henkilöstä, joka on kotoisin Sloveniasta, Moldaviasta, San Marinosta tai Bhutanista. Sen takia ehdotamme, että sisällytät piirrettävien sanojen listaan esimerkin ainakin yhdestä kansallisuudesta, joka on vähemmistönä maassasi ja yhdestä, joka ei ole, ja jonka kanssa ryhmällä on hyvin vähän tai ei ollenkaan suoraa kontaktia. Pyydä ihmisiä miettimään eroja pelkistettyjen mielikuvien kesken ja mahdollisia syitä tähän. Jos meillä on ennakkokäsitys, se voi yksinkertaisesti olla “ että he ovat mukavia ihmisiä”.

Toinen näkökulma, jota käsitellään keskustelussa, on mistä pelkistetyt mielikuvat tulevat. Tiedotusvälineiden, koulun kasvatuksen, perheen, samantyyppisen ryhmän roolia voidaan analysoida.

Kulttuurileikkiä varten tarvitset
Säännöt ja ideat, jotka ryhmien täytyy piirtää, pitää olla sopeutettu ryhmän kansalliseen ja kulttuurilliseen koostumukseen. Alla olevassa listassa olevat sanat ovat pelkkiä ehdotuksia sinulle muokattavaksi. Esimerkiksi, jos suunnittelet käyttää mielikuvia kansallisuuksista, voi olla tärkeätä, että leikkijät eivät saa piirtää lippuja tai maiden rahoja - se olisi liian helppoa.

Toisaalta estääksesi arvaamista yksinkertaisesti tukeutuen toisiaan seuraaviin assosiaatioihin, on tärkeätä vaihdella yksittäisen vähemmistön kuvauksia muilla sanoilla, jotka liittyvät käsityksiin, kohteisiin tai ihmisiin, joilla ei ole mitään tekemistä varsinaisen pääasian kanssa, esimerkiksi, jos suunnittelet pyytää unkarilaisen, romanialaisen ja ranskalaisen henkilön kuvausta, on parempi aloittaa unkarilaisella, jota seuraa sanat “rasismi” ja “vähemmistö” ja vasta sitten romanialainen, jota seuraa sana “ystävä” ennen ranskalaista henkilöä. Tämä lisää vaihtelua, virkistää kilpailua ja tekee leikin paljon hauskemmaksi.

Sanaehdotuksia piirrettäväksi

Rasismi Erilaisuus Koulutus Syrjintä Anti - Semitismi Pakolainen
Ristiriita Eurooppalainen Kansalainen (sen maan, jossa leikki leikitään)
Talonpoika Köyhyys Muslimi Homoseksuaali Tasa-arvo
HIV-positiivinen ihminen Mustalainen Japanilainen Venäläinen
Afrikkalainen Ihmisoikeudet Media Turisti
Ulkomaalainen Solidaarisuus Sokea henkilö Rakkaus Arabi
Moldavialainen

Ehdotuksia toiminnan jatkamiseksi
Rohkaise ryhmän jäseniä tiedostamaan, kuinka pelkistettyjä mielikuvia käytetään tiedotusvälineissä ja mainonnassa, ja tiedostamaan omat reaktionsa niihin. Pyydä heitä etsimään esimerkkejä mukaan seuraavalle tunnille.

Me saamme mielikuvia toisista ihmisistä ja kulttuureista, ei vain kuvista ja kirjoituksista vaan myös musiikista. Haluaisit ehkä kokeilla “Knysna Blue” tutkiaksesi näitä musiikillisia kuvia. Vaihtoehtoisesti, kun olet juuri pohtinut pelkistämiseen johtavia tekijöitä, saattaisit haluta jatkaa tutkimusta, mikä vaikutus saattaa olla pelkistämisellä ja sillä, että ihmiseen pannaan nimilappu. Jos haluat jatkaa, voit siirtyä leikkiin “Nimilaput”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti