Sivut

maanantai 20. helmikuuta 2012

Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

Tiesitkö, että maailmassa on elää tällä hetkellä lähes 1,2 miljardia 10-19 -vuotiasta? Maailmassa on lapsia melkein kaksi kertaa niin paljon kuin Euroopassa asuu ihmisiä. Suurin osa (4/5) lapsista elää kehitysmaissa. Kaikista maailman lapsista siis vain joka viides asuu niin sanotuissa hyvinvoivissa länsimaissa kuten Suomi. Huolimatta siitä missä päin maailmaa lapset asuvat, heillä on kuitenkin samat oikeudet – Lapsen oikeudet – ja näitä lapsille kuuluvia oikeuksia juhlimme vuosittain 20. marraskuuta. Tänään Lapsen oikeuksien päivänä YK eli Yhdistyneet Kansakunnat haluaa juhlistaa erityisesti maailman lasten välistä ystävyyttä, ymmärrystä ja tasa-arvoa, ja muistuttaa valtioita ja ihmisiä siitä, että kaikkien lasten oikeudet eivät vielä toteudu niin kuin niiden pitäisi.

Lapsen oikeuksien päivänä juhlitaan myös sopimusta, jonka maailman valtiot tekivät kaikille lapsille kuuluvista oikeuksista yli 20 vuotta sitten. Vuonna 1989 tehdyllä YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksella halutaan varmistaa kaikille lapsille yhtäläisesti turvallinen lapsuus ja oikeudet hyvään elämään. Tällaisia oikeuksia ovat esimerkiksi oikeus käydä koulua, terveydenhoito, mahdollisuus lepoon ja leikkiin ja turvalliseen asuinympäristöön sekä turva kaikenlaista julmuutta ja vääryyttä kohtaan. Lapsen oikeuksien sopimuksessa turvataan myös lasten oikeuksia ilmaista omia mielipiteitä ja osallistua päätöksentekoon lapsia koskevissa asioissa.

On valtioiden ja aikuisten velvollisuus puolustaa lasten oikeuksia, mutta myös lapset voivat osallistua omien oikeuksiensa puolustamiseen. Lapsen oikeuksien sopimuksen allekirjoittaneet maat (192) ovat myös luvanneet auttaa köyhiä kehitysmaita, jotta myös siellä lasten oikeudet toteutuisivat.
Monet lapset osallistuvat jo omien oikeuksien puolustamiseen esimerkiksi osallistumalla koulussa oppilasneuvostojen toimintaan, julkaisemalla omia sanomalehtiä ja perustamalla kerhoja ja yhdistyksiä, jotka puolustavat lapsille tärkeitä asioita. Yhtä lailla miljoonat lapset (alle 18-vuotiaat) maailmassa kantavat suurta vastuuta perheen toimeentulosta, hoitavat pienempiä sisaruksiaan tai sairaita vanhempiaan. Monet lapset eivät voi käydä koulua, koska heidän pitää työskennellä tehtaissa ansaitakseen perheelle ruokaa, joidenkin lasten on pakko osallistua sotaan ja kantaa asetta, vaikka he eivät haluaisi. Kaikilla näillä lapsilla on haaveita ja unelmia tulevaisuudesta. Se, mitä Sinulle ja näille muille lapsille tapahtuu vaikuttaa meidän kaikkien ja koko maapallon tulevaisuuteen.

Lapsen oikeuksien sopimuksessa (kohdassa 12) sanotaan, että Sinulla on oikeus kertoa mielipiteesi ja aikuisten tulee kuunnella ja ottaa ne huomioon. Muista käyttää tätä oikeutta! Niin on tehnyt myös 13-vuotias Jimena Loza, joka asuu Meksiko Cityssä. Hän on osallistunut kotikaupungissaan Lasten oikeuksien puolustamiseen esimerkiksi keräämällä lasten mielipiteitä koulua, kotia ja harrastuksia koskevista asioista ja välittämällä tätä tietoa kaupungin asioista päättäville aikuisille. Hän uskoo vankasti siihen, että aikuisten on kuunneltava lasten mielipiteitä, riippumatta lapsen iästä, ulkonäöstä tai ihonväristä. ”Meillä kaikilla on erilaisia mielipiteitä, joilla haluamme parantaa omaa ja läheistemme elämää”, Jimena sanoo. ”Vammaisuus ei ole minulle taakka tai este tehdä asioita, se on osa minua. Luulen, että vammaisuuteni antaa toivoa muille ihmisille. Kun he tajuavat, että minä en pidä vammaisuuttani ongelmana, he ymmärtävät, että myös heillä on mahdollisuus saavuttaa ne asiat joista he unelmoivat ja joihin he haluavat vaikuttaa. Tarvitsee vain olla päättäväinen ja todella haluta muuttaa asioita.” Jimena on vammautunut aivohalvauksen seurauksena, eikä voi liikkua ilman pyörätuolia. Halvauksen takia hän puhuu hiukan takellellen ja hitaasti, mutta äänessä on sitäkin enemmän päättäväisyyttä ja positiivisuutta, ja hänen sanoihinsa on helppo uskoa. ”Lasten mielipiteen kunnioittaminen on tärkeää, sillä myös me olemme tämän maan kansalaisia, ja olemme itse muutamien vuosien päästä aikuisia, päättämässä oman maan ja koko maapallon tulevaisuudesta.”

Hyvää Lapsen oikeuksien päivää kaikille!

Lähde:unicef.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti