Sivut

maanantai 20. helmikuuta 2012

Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

KUN UNICEF AUTTOI SUOMEN LAPSIA

Monet suomalaiset muistavat vielä ajan, jolloin itse saivat apua UNICEFilta. Vain kuusikymmentä vuotta sitten kymmenet tuhannet suomalaislapset tarvitsivat ruokaa, lääkkeitä ja vaatteita. Eli silloin kun isovanhempasi olivat pieniä. Apu oli tärkeää nykyisen hyvinvointimme rakentamisessa – tänä päivänä Suomen lapset ja nuoret ovat nimittäin koulutustilastoissa maailman kärkisijoilla. Nyt menemme pienelle aikamatkalle maailmansotien jälkeiseen Suomeen.

Sodanjälkeisessä Suomessa oli puutetta melkein kaikesta. Siksi vuotta 1946 kutsutaan usein pulavuodeksi. Kymmeniä tuhansia lapsia oli jäänyt orvoiksi (48 000) ja Suomi joutui maksamaan mittavat sotakorvaukset. Valtiolla eikä ihmisillä ei ollut varaa hankkia kaikkea tarpeellista. Peruselintarvikkeita oli saatavilla, mutta niiden hinnat olivat tavalliselle perheelle liikaa. Yksipuolisen ruoan seurauksena lasten vastustuskyky eri sairauksia vastaan laski ja lapset sairastelivat paljon. Lisäksi lasten pituuskasvu hidastui.

Kouluissa pystyttiin järjestämään pieni ateria lähes kaikille oppilaille, mutta ruokaa ei kuitenkaan ollut annoksessa tarpeeksi. Siksi Suomi sai UNICEFilta esimerkiksi maitopulveria ja rasvaa. Tarvikkeet tuotiin laivalla Yhdysvalloista asti. Ruoan vaikutus näkyi nopeasti ja koululaisten paino nousi avun ansiosta 1-3 kg, sairaudet vähenivät.

Koska lääkkeet olivat kallista tuontitavaraa, toimitti UNICEF Suomen lapsille myös lääkkeitä sekä rokotti lapsia tuberkuloosia vastaan. Vähävaraiset perheet saivat flanellia, puuvilla- ja villalankaa lämpimiä vaatteita varten. Flanellista ommeltiin koulujen käsityötunneilla lämpimiä alusvaatteita ja pyjamia. Lisäksi jaettiin kenkiä lapsille, joilla ei niitä ollut, jotta he voisivat mennä kouluun myös talvella.

UNICEF toimitti erityisen erän lastenvaatteita myös Lapissa asuville lapsille. Vaatteita kuljettanut laiva ajoi kuitenkin miinaan Tanskan salmissa. Kahden viikon kuluttua laiva nostettiin ja hinattiin Helsinkiin, jossa märkä lasti purettiin. Lasten vaatteet osoittautuivat käyttökelpoisiksi, mutta niiden kuivattamiseksi tarvittiin mittava operaatio. Märät lastenvaatteet kuivattiin Lauttasaaressa Helsingissä. Saaren ympäri viritettiin 10 kilometriä pyykkinarua. Pyykkinaru oli maailman pisin.

UNICEF auttoi Suomen lapsia viisi vuotta. Näiden vuosien aikana Suomi nousi jaloilleen ja pystyi huolehtimaan itse lapsistaan. Lisäksi Suomi ryhtyi lahjoittamaan itse UNICEFille rahaa, käytettäväksi lasten auttamiseen muissa maissa. Suomi siis siirtyi avun saajasta avun antajaksi.

Tänään 20. marraskuuta on Lapsen oikeuksien päivä. Se tarkoittaa sitä, että tänään juhlitaan maailman lasten ystävyyttä, ymmärrystä ja tasa-arvoa. Muistutetaan lapsen oikeuksien päivästä myös vanhempia. Tietävätkö he, että tänään on teidän päivänne?

Hyvää lapsen oikeuksien päivää kaikille!

Lähde: Tarinoita ja kehityskertomuksia 1967-2007, Suomen UNICEF 40 vuotta

Lähde: Unicef.fi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti