Sivut

maanantai 20. helmikuuta 2012

Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

KAIKILLE LAPSILLE HYVÄ LAPSUUS

Kai tiesit, että lapsilla on aivan ikiomat oikeudet? Ne on laadittu siitä oivalluksesta, että lasten asema maailmassa on aivan erityinen ja heidän kasvamisensa täysivaltaisiksi ihmisiksi on turvattava. Kaikilla lapsilla maailmassa on oikeus samoihin asioihin.

Suomessa lapsilla on moni asia hyvin: meillä on puhdasta vettä, aikaa leikkiin, huolehtivia ja turvallisia aikuisia yleensä ympärillä, monipuolista ruokaa, pääsemme kouluun ja terveydenhoitoakin löytyy.
Monissa maissa kuitenkin on liian vähän puhdasta vettä tai lääkkeitä terveenä pysymiseen, toiset eivät pääse kouluun erilaisuutensa takia ja jotkut joutuvat töihin tehtaisiin jo pikkupojasta tai -tytöstä alkaen. Heidän oikeutensa eivät toteudu.


Kuitenkin on paljon oikeuksia, joiden toteutumisessa meillä Suomessa on parantamisen varaa. Tiesitkö, että lasten kanssa toimivien aikuisten tehtävä on huolehtia lapsen oikeuksien toteutumisesta. Jotta aikuiset osaisivat toimia lasten parhaaksi, tulisi heidänkin tuntea lapsen oikeudet. Olisi varmaan hyvä, että lapsen oikeudet olisivat näkyvillä koko ajan vaikkapa julisteena jokaisessa luokassa!
Kun kaikki näkevät oikeudet koko ajan, on helpompi pitää oikeuksista huolta. Kun et loukkaa tai kiusaa sanoin tai teoin, etkä sulje ketään ulkopuolelle erilaisuuden vuoksi, puolustat lapsen oikeuksia omilla valinnoillasi. Oikeuksiin kannattaa tutustua, jotta tietää miten toimia!


Hiljaa ei tarvitse olla silloinkaan, kun omat oikeudet on turvattu. Myös aikuisten suuntaan voi korottaa ääntään muiden puolesta. Ehkä haluaisit sanoa jotain niiden lasten puolesta, joilla asiat eivät ole niin hyvin kuin sinulla. Me täällä Suomessa voimme auttaa heitäkin, olimme sitten aikuisia tai lapsia. Mutta ensin pitää saada oma suu auki. Siihen on aivan meillä jokaisella yhtäläinen oikeus.


UNICEF toivottaa kaikille lapsille hyvää lapsen oikeuksien päivää!

Lähde: Unicef.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti