Sivut

maanantai 20. helmikuuta 2012

Latinalaisen Amerikan pelit ja leikit

Löytyy osoitteesta Global.Finland

Latinalaisen Amerikan maissa pinjatan rikkominen on suurten juhlien kohokohta lapsille.

Jalkapalloa pelataan kaikkialla maailmassa. Osaatko pelata sitä Meksikon tarahumasa-intiaanien tapaan?

Ratsutaistelu (Peru ja Bolivia)

Leikkiin tarvitaan neljä henkeä. Vastakkain on parit, joista toinen on hevosena ja ottaa toisen selkäänsä ratsastajaksi. Ratsastajat heittelevät toisilleen hattuja, jossain päin liinoja tai palloja. Häviäjä on se, joka ei pysty nappaamaan hattua tasapinoaan kadottamatta. Jos niin käy, vaihtavat ratsu ja ratsastaja paikkaa ja leikki jatkuu

Lähde: Lukács, András: Miten lapset pelaavat. Kansankulttuuri Oy, 1985

Piñata (Pinjata)

Latinalaisen Amerikan maissa pinjatan rikkominen on suurten juhlien kohokohta lapsille. Piñata on paperimassasta tai savesta tehty värikäs hahmo, jonka sisään on kätketty makeisia, pähkinöitä ja vaikkapa pieniä leluja.

Paperimassasta tehty piñata sidotaan vahvaan naruun ja aikuinen heittää narun toisen pään puun oksan tai korkealla olevan tangon ympäri. Sitten hän vetää piñataa ylös alas narusta. Lasten silmät on sidottu ja heitä pyöritetään ensin ympäri kolme kertaa. Sitten he saavat vuorotellen yrittää osua piñataan kepillä. Kun jokainen lapsi on yrittänyt kerran, piñataa lasketaan vähän alemmas, jolloin siihen on helmpompi osua. Ennen pitkää joku saa sen rikottua ja herkut putoavat maahan.

Aikaisemmin piñata oli kuusihaarainen tähti, mutta nykyään se voi olla vaikkapa eläimen, kasvin tai kukan muotoinen. Meksikossa piñataaa leikitään erityisesti joulun aikaan ja syntymäpäiväjuhlissa.

Lähde: Devlin, Wendy: A Piñata
tradition, Mexico

Piñatan valmistusohjeet

Piñatan voi tehdä paperimassatekniikalla tapettiliisteristä ja sanomalehdistä puhalletun ilmpallon ympärille. Siipiä varten tarvitaan kartonkia. Tarkemmat ohjeet ja mallipiirrokset löytyvät esimerkiksi Grunfeld kirjasta All jordens spel och lekar (alkuperäisteos Games of the World), joka löytyy kirjastosta.

Piñata-laulu

Dale, dale, dale,
No perdas el tino
Porque so lo perdes
pierdes el camino.

(Iske, iske, iske
älä päästä kohdetta silmistäsi
jos sen päästät
kadotat itsesi!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti